Stanovisko k zavedeniu 3 hodín telesnej výchovy

dátum uverejnenia: 17. 5. 2023
kategórie: Zväz

Stanovisko k zavedeniu 3 hodín telesnej výchovy

Odborový zväz školstva dnes listom oslovil prezidentku Slovenskej republiky, ktorej Ústava Slovenskej republiky dáva okrem iného i právomoc podpisovať zákony.

Na pani prezidentku sme sa obrátili kvôli školskému zákonu, konkrétne ohľadom návrhu skupiny poslancov Národnej rady Slovenskej republiky na vydanie zákona, ktorým sa dopĺňa zákon č. 245/2008 Z. z. o výchove a vzdelávaní (školský zákon) a o zmene a doplnení niektorých zákonov v znení neskorších predpisov, ktorý NR SR dňa 16. mája 2023 schválila.

Uvedeným zákonom sa má zvýšiť počet hodín telesnej a športovej výchovy na základnej škole na najmenej tri vyučovacie hodiny týždenne.

Rovnako ako pedagogická verejnosť zastávame názor, že tento zákon aj napriek dobrému úmyslu predkladateľov je pre školy nevykonateľný a spôsobí závažný zásah do výchovno-vzdelávacej činnosti.

Hlavným dôvodom je zásadný zásah do fungovania škôl v už rozbehnutom procese. Navýšením hodiny telesnej a športovej výchovy dôjde k zníženiu vyučovacích hodín v iných predmetoch, na ktoré boli použité disponibilné hodiny, čo bude mať za následok vlnu prepúšťania učiteľov s inými aprobáciami. Ide najmä o vyučujúcich cudzích jazykov a prírodovedných predmetov, čo podľa nášho názoru bude mať vplyv na zníženie kvality vzdelávania v týchto predmetoch. Na zabezpečenie zvýšeného počtu hodín telesnej a športovej výchovy bude potrebný nábor učiteľov telesnej a športovej výchovy, ktorých je už teraz na trhu práce nedostatok.

Ďalším dôvodom sú priestorové podmienky na vyučovanie telesnej a športovej výchovy. Z analýzy telocviční z roku 2017 vyplynulo, že na školách s počtom žiakov do 150 sa s telocvičňou alebo iným telovýchovným zariadením nepočíta. Aj v rámci rozvojového projektu realizovaného ministerstvom školstva boli podporené najmä základné školy s počtom žiakov nad 150. Z analýzy ďalej vyplynulo, že v budúcnosti by nemali byť zaradené do siete škôl a školských zariadení školy bez telocvične.

Na základe Prieskumu zabezpečenia školskej športovej infraštruktúry 2022, ktorý uskutočnil Úrad splnomocnenca vlády SR pre mládež a šport, a ktorý analyzoval stav infraštruktúry v základných školách nad 150 žiakov, bol zistený nasledovný dlh na školskej infraštruktúre už pri dvoch hodinách telesnej a športovej výchovy týždenne: chýbajúca telocvičňa - 11,63 %, chýbajúce vonkajšie športovisko - 5,14 %, potrebná ďalšia telocvičňa k pomeru počtu žiakov - 14,93 %. Do dnešného dňa nebolo možné naplniť potrebu výstavby telocviční tak, aby bolo možné poskytnúť školský vzdelávací program spočívajúci okrem iného v zabezpečení primeraných priestorov vybavenia školy. Dôvody, pre ktoré školy nemajú telocvične sú rôzne. Jeden z nich je práve nedostatok finančných prostriedkov pre ich výstavbu.

Dôvodom je i skutočnosť, že nie je možné využívať vonkajšie priestory celoročne, nakoľko v rámci režimu telesnej a športovej výchovy na základných školách sa organizácia výučby zabezpečí tak, aby telesná a športová výchova prebiehala v exteriéri len vtedy, ak teplota ovzdušia presiahne 15 stupňov Celzia a nepresiahne 30 stupňov Celzia, čo upravuje vyhláška č. 75/ 2023 Z. z. o podrobnostiach a požiadavkách na zariadenia pre deti a mládež.

Na základe uvedených skutočností, postojov našich členov, pedagogickej verejnosti a možností škôl sme pani prezidentku požiadali o nepodpísanie tohto zákona.

Pavel Ondek, predseda zväzu